Wanneer de tiende levensjaar zal de eerste borstontwikkeling plaatsvinden bij meisjes. Dit begint met het dikker worden van de tepels. Terwijl de borsten rond je achttiende pas volgroeid zijn. De eerste veranderingen in de cupmaat van je borsten vinden natuurlijk plaats tijdens de borstontwikkeling.
Een tweede invloed op je cupmaat kan veroorzaakt worden door hormonale wijzigingen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de pil. En wat dacht je van een zwangerschap, daar komen heel wat hormonen bij kijken. Een zwangerschap zorgt doorgaans voor zeker één of twee cupmaten verschil. Datzelfde geldt voor het geven van borstvoeding. Want vrouwen die borstvoeding geven, krijgen vollere borsten doordat het lichaam de melkklieren gaat stimuleren. Dat is een van de reden waarom ze in die periode een BH dragen die geschikt is tijdens/na de zwangerschap. Die zijn wat flexibeler en prettiger om te dragen. Buiten het feit dat ze uiteraard ook gewoon functioneel zijn wanneer er borstvoeding gegeven wordt.
Tot slot zorgen gewichtstoename of gewichtsafname door je leven heen er ook voor dat je borsten voortdurend blijven veranderen. Je hebt vast wel eens in je omgeving gehoord dat wanneer iemand veel was afgevallen, blij was met het gewichtsverlies, maar niet blij meer was met de omvang van haar borsten. Als het goed is val je na een zwangerschap en nadat je klaar bent met het geven van borstvoeding ook veel af. De vorm en omvang van je boezem zal zeker anders zijn dan voor de zwangerschap, de bekende theezakjes.
De invloeden op je cupmaat nog een keer op een rij:
Meet zelf de omvang van je borsten eens in de zoveel tijd. Grote kans dat je niet de juiste BH maat draagt. Of mocht het opmeten je niet lukken, vraag dan advies bij een speciaalzaak of lingeriewinkel.